´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 68

Seton - enciclopedia universala

Seton:  Fascicul de fire introdus sub piele, traversand o cavitate de drenat (abces, hematom) si iesind printr-un alt orificiu cutanat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sevastos, Elena Didia Odorica - enciclopedia universala

Sevastos, Elena Didia Odorica:  (n. 16 mai 1864, Cucorani, Botosani - d. 18 martie1929, Chisinau) folclorista. Provine dintr-o familie saraca, munceste pentru a se intretine la studii. A absolvit Scoala Centrala de fete din Iasi, apoi Literele si Filosofia, tot la Iasi. Darwinista convinsa, e acuzata de socialism. Desi nimeni n-a incurajat-o si munca ei n-a fost apreciata, a realizat lucrari comparabile cu ale lui S. Fl.Marian si altor folcloristi, ba chiar, spre deosebire de multi dintre ei, mai apreciati, a realizat culegeri din toate regiunile romanesti, prefigurand prin ele unitatea spirituala a tuturor romanilor. A scris Nunta la romani, 1889; Calatorii in Tara Romaneasca, 1888. Culegeri: Poezii poporane. Doine, 1886; Cantece moldovenesti, 1888. A colaboratlaConvorbiri literare", Tribuna", Vatra", Viitorul romancelor s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sezatoare - enciclopedia universala

Sezatoare:  adunare sateasca in care, pe un fond de munca, se spun glume si snoave menite sa comunice invataminte si informatii despre viata colectivitatii satesti. Creatorii populari produc in acest cadru noi opere folclorice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfanta Alianta - enciclopedia universala

Sfanta Alianta:  Organizatie internationala creata la 26 septembrie 1815, la Paris, de catre imparatii Alexandru I al Rusiei, Francisc I al Austriei si Frederic Wilhelm III, regele Prusiei, cu scopul apararii celor convenite la Congresul dela Viena (1815) si al descurajarii miscarilor cu caracter liberal din Europa. S-a destramat in urma revolutiilor de la 1848-1849.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»