´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 69

Sfantu Sava, Colegiul - enciclopedia universala

Sfantu Sava, Colegiul:  (din 1694, Bucuresti) Constantin Brancoveanu a fondat Academia Princiara de la Sf. Sava, la indemnul unchiului sau, stolnicul Constantin cantacuzino, care studiase la Padova. Limba de predare era greaca, scopul scolarizarii fiind obtinerea unei educatii ortodoxe cat mai unitare in spatiul crestinismului oriental, pentru a tine astfel piept avansului Imperiului Otoman. Alsexandru Ipsilanti (1774-1782) a reformat invatamantul, introducand ca limbi de studiu, pe langa latina si greaca, franceza si italiana. In 1818 vine din Transilvania Gheorghe lazar, care inaugureaza invatamantul in limba romana si il diversifica, introducand studiul stiintelor si agriculturii. Alcatuieste manuale si aduce profesori care studiasera in diverse tari europene. Dupa reforma invatamantului din timpul ministeriatului lui Petrache Poenaru la Sf. Sava se introduc cursuri juridice si ingineresti. Heliade Radulescu, Ion Ghica, Nicolae Balcescu au trecut prin aceasta scoala, dupa cum generatii intregi de intelectuali romani s-au format aici. E. Lovinescu a predat toata viata latina la Colegiu. Din 1850 scoala se numeste Colegiul Sf. Sava, nume pe care si- lpierde in perioada socialista, cand se numeste Liceul Sf. Sava. Din 1990 se numeste Colegiul National Sf. Sava. Biblioteca acestei scoli a fost prima biblioteca publica din Tara Romaneasca (1838) si a constituit primul fond al Bibliotecii Nationale a Romaniei. De asemenea, primele colectii de istorie naturala ale scolii (1834) au constituit fondul de baza al viitorului Muzeu Gr. Antipa si tot aceasta scoala a fost punctul de pornire al Universitatii Bucuresti, a carei piatra de temelie a fost pusa de Al.I. Cuza in 1864. Simbolic, rafturile Bibliotecii Universitatii (Filologie) au fost facute din barnele cu care Constantin Brancoveanu podise Podul Mogosoaiei (Calea Victoriei de azi) . Unele din ele exista pana astazi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfarma-Piatra - enciclopedia universala

Sfarma-Piatra:  personaj de basm inzestrat cu forta uriasa de a sfarama stancile, il insoteste si il ajuta pe Fat Frumos sa izbandeasca in actiunile sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfat genetic - enciclopedia universala

Sfat genetic:  Ansamblu de metode care permit sa se evalueze riscul de a surveni o boala ereditara la un individ. Sfatul genetic este un act bazat pe legile fundamentale ale geneticii. In practica, acesta se aplica familiilor afectate de una sau mai multe boli genetice. Munca geneticianului consta in determinarea riscului, pentru un cuplu sau pentru un viitor cuplu, de a avea un copil afectat de o boala ereditara. Arborele genealogic al fiecarui membru al cuplului este stabilit, apoi se calculeaza probabilitatea, pentru fiecare, de a fi primit gena responsabila de boala genetica, tinand cont de cazurile de consangvinitate. Estimarea poate fi aprofundata prin analize biologice: cercetarea modificarilor anumitor parametri (deficit sau absenta a unui acid aminat sau a unei enzime) sau ale mutatiilor (studiul cariotipului parintilor sau al unui prim copil). Efectuat in timpul sarcinii, sfatul genetic apreciaza utilitatea unei depistari prenatale (amniocenteza, fetoscopie, prelevarea vilozitatilor coriale). In cel de al doilea timp, sfatul genetic permite recomandarea de metode contraceptive, ori a altor posibilitati, ca insamantarea artificiala, cuplurilor care nu doresc sa-si asume acest risc. Fiecare caz este unul particular, iar hotararea de a procrea apartine in ultima instanta parintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfatul domnesc - enciclopedia universala

Sfatul domnesc:  Institutie politico-administrativa in Evul Mediu alcatuita initial din marii boieri si apoi din boierii cu dregatorii, prin intermediul carora administra tara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»