´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 7

Salariul de baza - enciclopedia universala

Salariul de baza:  Este salariul ce se stabileste unui angajat in raport cu postul pe care este incadrat, precum si cu alte caracteristici profesionale ale acestuia: nivelul calificarii si dupa caz vechimea in munca. Se mai numeste si salar tarifar intrucat pe baza acestuia se stabileste tariful de plata pe unitatea de masura a sarcinii de munca (pe unitatea de timp, pe unitatea specifica de masura a rezultatului muncii - bucati, kg, tone etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salariul social - enciclopedia universala

Salariul social:  Reprezinta acea parte ce revine salariatului prin redistribuirea veniturilor. El se constituie pe seama cheltuielilor sociale curente, care au ca obiect protejarea salariatilor contra bolilor, invaliditatii, batranetii, decesului, maternitate, somaj, accidente de munca etc. Nivelul depinde de: politica de protectie sociala si de nivelul "fondurilor sociale".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salarizare dupa timpul lucrat (in regie) - enciclopedia universala

Salarizare dupa timpul lucrat (in regie):  Este impusa de caracteristicile procesului muncii fiecarei persoane din grup sau a unei persoane prin natura muncii. De fapt, ceea ce se salarizeaza nu este timpul efectiv lucrat, ci indeplinirea sarcinilor de munca incredintate in acel interval de timp. Sarcina de munca poate fi prezentata prin: norma de timp, norma de productie, norma de deservire, norma de lucru sau sfera de activitati. Consta in stabilirea salariului ca produs intre salariul de baza orar si timpul efectiv lucrat. Acest tip de salarizare este characteristic urmatoarelor activitati: administratie, supraveghere de instalatii, la productia in flux (pe benzi rulante), in cazul activitatilor de control, invatamant, transport, paza, curierat etc. Principalele avantaje rezulta din faptul ca reduce efortul si cheltuielile cu evidenta muncii si a salarizarii, este usor de inteles de catre salariati si creste certitudinea salariului ce urmeaza a se obtine. Dezavantajele sunt: reduce grija pentru economie de timp, scade calitatea muncii prestate si nu cointereseaza la randament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salarizare pe baza de cote procentuale sau remiza - enciclopedia universala

Salarizare pe baza de cote procentuale sau remiza:  Este salariul ce se calculeaza ca o cota procentuala din volumul (de regula exprimat valoric) rezultatului activitatii (vanzari, livrari etc.). Cota procentuala rezulta din raportul procentual dintre salariul de baza (de incadrare) si volumul normat/previzionat de activitati. Este cea mai utilizata forma de salarizare in comert, turism, gospodarie locativa, prestari servicii etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»