´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 70

Sfatul oamenilor buni si batrani - enciclopedia universala

Sfatul oamenilor buni si batrani:  Institutie de conducere a obstii satesti, in Evul Mediu romanesc, care, impreuna cu judele sau cneazul, hotara aspra problemelor acesteia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfatul popular - enciclopedia universala

Sfatul popular:  Denumire data intre 1950 si 1968, in organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, organului local al puterii de stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfenoid - enciclopedia universala

Sfenoid:  Os care apartine partii medii a bazei craniului, situat in spatele radacinii nasului, in spatele etmoidului si osului frontal, in fata occipitalului, si intre cele doua oase temporale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sfincter - enciclopedia universala

Sfincter:  Dispozitiv muscular care inconjoara un orificiu sau un canal natural, permitand deschiderea si inchiderea lui. Un sfincter este o structura musculara circulara, constituita - dupa caz - din muschi neted (care nu se supune vointei) sau din muschi striat (controlat prin vointa). O disfunctie sfincteriana poate fi de origine traumatica sau neurologica. Aceasta disfunctie este responsabila, dupa localizare, de incontinenta (anala sau vezicala), de spasme (spasm al faringelui impiedicand alimentatia) sau de reflux gastroesofagian (beanta a cardiei). Tratamentul, dupa gravitate, merge de la o simpla re-educere pana la o interventie chirurgicala: in caz de incontinenta urinara completa, de exemplu, amplasarea unei proteze sfincteriene uretrale (sfincter artificial constituit dintr-un manson de silicon gonflabil plasat in jurul uretrei ti legat la o pompa) poate fi propusa bolnavului. O fisura anala si prezenta calculilor in canalul coledoc pot necesita o sfincterectomie (sectionarea chirurgicala a unui sfincter), respectiv a sfincterului anal si a sfincterului lui Oddi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»