´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 75

Sialografie - enciclopedia universala

Sialografie:  Examen radiografie al canalelor excretoare ale unei glande salivare. O sialografie serveste, in principal, la vizualizarea unei litiaze (prezenta unui calcul) salivar intr-un canal excretor. Ea mai poate fi practicata in caz de uscaciune a gurii. Medicul introduce un tub fin in orificiul natural al canalului excretor al glandei salivare. Prin acesta, injecteaza lent un produs de contrast iodat, opac la radiatiile X, care se raspandeste aproape o ora. Timp de cateva ore poate persista o usoara umflare a glandei, ceea ce o face mai sensibila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sialoree - enciclopedia universala

Sialoree:  Scurgere de saliva in afara gurii. O sialoree nu trebui confundata cu o hipersialoree (secretie excesiva de saliva). Ea se observa la persoanele atinse de o paralizie faciala (buzele nemairetinand atunci saliva), fie ca este centrala sau periferica, sau de o jena la deglutitie cum se intampla in caz de epiglotita (inflamatie acuta a epiglotei). In primul caz, sialoreea este deosebit de deranjanta, insa nu exista vreun tratament al ei. In cel de al doilea caz, ea constituie simptomul unei boli care trebuie sa fie tratata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Siamezi - enciclopedia universala

Siamezi:  Gemeni sau gemene legati(te) unul(una) de altul(alta) prin doua parti simetrice ale corpurilor lor. O astfel de malformatie se observa in cursul sarcinilor gemelare cu gemeni monozigoti (proveniti din acelasi ovul fecundat, care in stadiul de ou se divide in doua). Ea este rara si se produce in 0, 5 pana la 1% din sarcinile gemelare. In 90% din cazuri este vorba de fete. Oul se divide mai tarziu in doua, iar embrionii raman legati prin anumite parti ale corpurilor lor - de cele mai multe ori peretele abdominal si toracic - organele comune fiind atunci ficatul, pericardul, inima si tubul digestiv. In majoritatea cazurilor, copiii nu sunt viabili. Diagnosticarea acestei malformatii se poate face inainte de nastere multumita ecografiei. In cazuri foarte rare, atunci cand diagnosticul este pus tarziu sau cand lipirea copiilor este minima, nasterea are loc prin cezariana, si atunci poate fi avuta in vedere o interventie chirurgicala care sa dea posibilitatea separarii copiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sibila - enciclopedia universala

Sibila:  Femeie careia i se atribuia, in antichitate, darul de a prezice viitorul, fiind inspirata de zei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»