´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 8

Salarizarea in acord (dupa randament, cu bucata) - enciclopedia universala

Salarizarea in acord (dupa randament, cu bucata):  Consta in determinarea salariului ca produs intre numarul unitatilor fizice de masura a rezultatului muncii in intervalul respectiv de timp si tariful pe unitatea respectiva de masura (buc., kg, metru etc.), numit si tarif de acord pe bucata. Tariful de acord pe bucata se calculeaza ca si raport intre produsul salariului de baza orar al lucrarii si norma de productie, la indeplinirea normei salariul rezultat este egal cu salariul de incadrare (de baza). Principalele avantaje sunt: leaga nivelul salariului de rezultatele muncii nemijlocit, stimuleaza randamentul muncii si poate lua in considerare randamentul sub multiplele sale forme: timp, materie prima, utilaje, produse finite etc. Dezavantajele sunt date de faptul ca: necesita precizarea (determinarea) sarcinii de munca adecvata normei de productie, necesita o evidenta nu numai a prezentei, ci si a rezultatului muncii si nu in ultimul rand poate duce la sporirea accidentelor de munca. Acest tip de salarizare este o forma de salarizare foarte raspandita mai ales in sfera economica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salaul (Stizostedion lucioperca) - enciclopedia universala

Salaul (Stizostedion lucioperca):  Este un peste rapitor de apa dulce care populeaza la noi in tara apele curgatoare si baltile mari. O frecventa buna a salaului este in Dunare si Delta dar si in lacurile de pe litoralul marii care nu au o salinitate mai mare de 1%. Pentru ca este un rapitor care se bazeza pe vaz atunci cand isi cauta prada, salaul prefera apele foarte lipezi. Multe amenajari piscicole populeaza incintele cu salau pentru ca este un peste foarte cautat de pescarii sportivi iar carnea lui este foarte apreciata. Salaul are corpul lung, usor turtit lateral si acoperit cu solzi mici si foarte aspri. Pe spate se pot observa doua inotatoare dorsale din care cea anterioara este prevazuta cu tepi. Capul este lung iar gura mare este prevazuta cu dinti foarte ascutiti. Coloritul variaza in functie de mediul in care traieste. Spatele este de obicei verzui si mai rar in nuante galben-maronii. Lateralele corpului au un colorit argintiu si 8-9 dungi specifice mai intunecate. Pe burta sunt nuante mai deschise. Lungimea medie intalnita este de 40-70 cm iar greutatea de 1-2 kg. Sunt si exemplare care pot ajunge la o greutate de 10-12 kg. Perioada de reproducere incepe in luna martie si se incheie in aprilie. Temperatura propice a apei pentru depunerea icrelor este de 12-14°C. Femela depune icrele in apele cu vegetatie sau pietre. Masculul este foarte grijuliu si va pazi icrele pana la eclozare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salcudeanu, Petre - enciclopedia universala

Salcudeanu, Petre:  (n. 8 septembrie 1926, Gligoresti, jud. Turda) - prozator. A studiat cu K.G. Paustovski la Institutul de literatura Maxim Gorki din Moscova. A lucrat ca redactor la diverse publicatii din Bucuresti, a fost director general al Studioului Cinematografic Bucuresti, dupa 1989 membru al Consiliului de Administratie al Editurii Adevarul. A scris romane in stil abrupt: Saptamana neterminata, 1965; Singur fara cer, 1966; Corabia cu suflete, 1967; Moartea manechinului, 1970; Biblioteca din Alexandria, 1980; Cina cea de taina, 1984; Ochiul si marea, 1989; Umbre, 1990; Pacatele lumii, 1993 si scenarii de film: Cu mainile curate, Ultimul cartus, Conspiratia, Departe de Tipperary, Munti in flacari, La rascrucea marilor furtuni s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salieni - enciclopedia universala

Salieni:  Nume dat la romani preotilor zeului Marte, grupati intr-un colegiu pe Palatin, pastratori ai scuturilor sacre si conducatori ai dansurilor razboinice la sarbatoarea zeului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»