Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 80

Silasi, Grigore - enciclopedia universala

Silasi, Grigore:  (n. 27 ianuarie 1836, Beclean, Cluj - d. 17 ianuarie 1897, Nasaud) preot, filolog, folclorist. Doctor in Teologie la Viena. Vicerector al Seminarului Sfanta Barbara din Viena. Membru onorific al Academiei Romane, 1877. Lucrari: Dialectul macedo-roman paralel cu cel daco-roman, 1874; Romanul in poezia poporala. Studii asupra tuturor ramurilor poeziei populare romane din punct de vedere etic, istorico-mitologic si lingvistic, 1876 1877; Sa latinizam au ba?, 1882.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Silex - enciclopedia universala

Silex:  Roca silicioasa, foarte dura, folosita in Paleolitic pentru confectionarea uneltelor si armelor si mult timp pentru obtinerea focului datorita scanteilor pe care le produce prin izbire cu un corp ascutit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Siliconul - enciclopedia universala

Siliconul:  Medicament utilizat in cursul bolilor digestive. Siliconul se prezinta sub forma unor pansamente, sau topice, digestive, care se iau pe cale orala si nu actioneaza decat local, formand un strat protector ce tapeteaza mucoasa. Siliconii sunt indicati pentru micsorarea durerilor in colopatiile functionale (denumite in mod curent colite), in excesele de gaze, in inflamatii (esofagie, gastrita, duodenita). Ca orice pansament digestiv, siliconii micsoreaza absorbtia altor medicamente: luarea acestor medicamente trebuie sa se faca in consecinta la o distanta in timp de cel putin doua ore. Mai poate fi un material care intra in compozitia protezelor ca, de exemplu, protezele mamare (inlocuind un san sau umfland un piept considerat prea plat) sau articulare (inlocuind o articulatie sau un tendon). Siliconul nu este nici cancerigen, nici alergizant. El poate antrena totusi cicatrice fibroase in jurul protezei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Silicoza - enciclopedia universala

Silicoza:  Boala cauzata de inhalarea indelungata a pulberilor de silice, care se acumuleaza in plamani. Silicoza afecteaza, in principal, muncitorii care lucreaza in minele de carbune. Ea se dezvolta dupa mai multi ani de expunere la pulberi si se manifesta printr-o tuse, o expectoratie anormal de abundenta, o tendinta la infectii bronsice, apoi printr-o jena respiratorie la efort si, in fine, printr-o fibroza pulmonara (dezvoltarea de tesut fibros in plamani). Evolutia bolii este foarte lenta, iar primele simptome pot sa nu apara decat la numerosi ani dupa oprirea expunerii. Complicatiile sunt frecvente: insuficienta respiratorie, emfizem, boli infectioase (tuberculoza, aspergiloza). Nu exista un tratament curativ al acestei boli, ale carei complicatii, in schimb, pot fi ingrijite (antibiotice impotriva infectiilor, de exemplu). Prevenirea silicozei este primordiala si cuprinde doua parti: un examen medical la angajare permite sa-i fie refuzata o slujba unui individ care deja prezinta alteratii bronsice sau pulmonare; masurile tehnice de protectie trebuie sa fie aplicate in ce priveste locurile de munca (purtatul de masca sau de gluga, ventilatie adecvata a localurilor etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct