´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 81

Silvia cu cap negru (Sylvia atricapilla) - enciclopedia universala

Silvia cu cap negru (Sylvia atricapilla):  Este o pasare salbatica de talie mica care este intalnita pe tot teritoriul tarii. In Europa lipseste doar din Islanda si Nordul Scandinaviei. La noi este considerata o pasare migratoare insa in Europa de Vest si in Peninsula Iberica si cea Italica se comporta ca o pasare sedentara. Silvia cu capul negru prefera zonele impadurite cu multe tufisuri si arbusti. Este o prezenta foarte vioaie si care este intr-o continua cautare de hrana care este alcatuita in principal din insecte. Din acest motiv este greu de observat si fotografiat. Mai ales toamna o putem intalni in gradini, parcuri si livezi unde se hraneste cu diferite fructe, in special cu boabe de soc. Toamna tarziu migreaza in zona bazinului mediteranean. Silvia cu cap negru are un colorit general cenusiu cu ceva nuante de brun pe spate si pe aripi. Specific speciei este caciulita de culoare neagra la mascul si de culoare brun inchis la femela. Lungimea corpului este de 13 cm, anvergura aripilor de 20-23 cm si greutatea de 14-20 g. Cuibul este construit din iarba si par in tufisuri si in copacii mici de inaltime si are forma unei cupe. Femela depune cate 4-5 oua in doua serii pe an, incepanad cu luna aprilie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sima - enciclopedia universala

Sima:  invelis intern al Pamantului, situat sub Sial, alcatuit din Si, Al, Mg.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Simblefaron - enciclopedia universala

Simblefaron:  Aderenta intre conjunctiva palpebrala, care tapeteaza interiorul pleoapei, si conjunctiva bulbara, care acopera ochiul, putand crea o brida care limiteaza mobilitatea globului ocular. Un simblefarom este provocat, in general, de o arsura cu o substanta chimica, soda caustica, de exemplu. In mod exceptional, simblefaromul poate fi congenital. Tratamentul face apel la o operatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Simbolism - enciclopedia universala

Simbolism:  curent literar aparut in Franta dupa 1886, ca reactie la romantism si naturalism. Raspandit la noi sub impulsul celui francez, a capatat un specific al sau prin caracterul de opozitie fata de curentele ce preconizau traditionalismul (samanatorism, poporanism) . Revista Literatorul a lui Al. Macedonski poate fi considerata prima publicatie simbolista. Urmeaza Vieata noua a lui Ov. Densusianu. Prima etapa a simbolismului romanesc este paralela cu decadentismul francez, fiind reprezentata de Stefan Petica, George Bacovia, Ion Minulescu, - d. Iacobescu, Nicolae Davidescu. Intre Al. Macedonski si Tudor Arghezi simbolismul romanescinscrie o contributie importanta la modernizarea poeziei si literaturii noastre, desavarsita in perioada interbelica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»