´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 85

Simptomele decalajului orar - enciclopedia universala

Simptomele decalajului orar:  Modificare a ciclului biologic de 24 de ore consecutive, provocata prin schimbarea fusului orar prin calatoria cu avionul. Principalele simptome ale decalajului orar sunt tulburarile de somn, mai importante atunci cand zborul se face spre est (care scurteaza ziua), decat cele provocate de zborul spre vest; tulburarile digestive; tulburari de tranzit, ale digestiei etc. ; dereglari psihice si fizice provocate de perturbarea secretiei de cortizol (hormonul secretat de glandele suprarenale), de obicei de doua pana la trei ori mai mare dimineata decat la sfarsitul dupa amiezii. Adaptarea organismului la un nou fus orar necesita adesea mai multe zile. Copiii foarte mici sunt mai sensibili la decalajul orar si au nevoie de un timp de adaptare mai lung.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Simpton - enciclopedia universala

Simpton:  Orice manifestare a unei afectiuni sau a unei boli care contribuie la stabilirea diagnosticului, iar in mod particular orice fenomen perceput ca atare de catre bolnav. Simptomele subiective, sau semnele functionale, sunt denumite in mod curent simptome. Este vorba de fenomene percepute de catre bolnav, care dezvaluie o leziune sau o tulburare functionala. Ele sunt descrise de catre pacient in cursul interogatoriului luat de catre medic, in primul timp al examenului. Intr-un al doilea timp, medicul procedeaza la examenul fizic al pacientului pentru a cauta si identifica semnele obiective ale unei boli. Confruntarea simptomelor si semnelor permite orientarea diagnosticului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Simt al mirosului - enciclopedia universala

Simt al mirosului:  Simt care permite sa se perceapa mirosurile. Organul mirosului este situat in mucoasa care tapeteaza plafonul foselor nazale. Este un neuroepiteliu constituit din celule nervoase specializate, neuroni dotati in varful lor cu un smoc de cili, prelungindu-se la baza printr-o fibra nervoasa (axon). Moleculele odorante sunt mai intai solubilizate in mucu-sul care acopera mucoasa, inainte de a se fixa pe receptorii cililor purtati de catrc neuroni. Aceasta fixare declanseaza mesajul nervos, carc este apoi transmis pe caile olfactive pana la creier. Se pot deosebi alterarile simtului mirosului care pot fi: cantitative, partiale (hiposmie) sau totale (anos-mie), si cele calitative (parosmie). Tulburarile pot regresa spontan sau dupa tratarea cauzei, dar sechelele sunt frecvente si au o incidenta asupra simtului gustativ.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

SIMULA - enciclopedia universala

SIMULA:  (SIMUlation LAnguage) - limbaj de nivel inalt folosit pentru simulare. Dupa constructia sa, SIMULA este asemanator cu limbajul ALGOL, permitand programatorului specificarea unor "procese" ce pot opera in paralel. Limbajul include si facilitati pentru prelucrarea listelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»