´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 87

Sincopa - enciclopedia universala

Sincopa:  Pierdere de scurta durata a constientei, completa, brusca si ireversibila, consecutiva unei diminuari a oxigenarii cerebrale. O sincopa se deosebeste de vertij, de lipotimie (stare de rau insotita de greturi si transpiratii), de lesin si de criza de epilepsie. Sincopa este cauzata de o anoxie sau de o ischemie cerebrala (absenta oxigenarii sau diminuarii aportului sangvin), de cele mai multe ori prin stop cardiocirculator sau prin tulburare a ritmului cardiac, mai rar prin asfixie sau prin vasodilatatie brusca. O sincopa poate deci sa fie legata de o cardiopatie (stenoza aortica, angor, infarct miocardic, miocardiopatie obstructiva, tetralogie a lui Fallot, hipertensiune arteriala pulmonara), unei tulburari a ritmului sau al conductiei cardiace (tahicardie paroxistica, sindrom al lui Adams-Stokes sau alte bradicardii), unei embolii pulmonare, unei asfixii, unei electrocutari, unei treceri bruste de la pozitia culcat la pozitia in picioare, unei hipokaliemii (micsorarea nivelului sangvin al potasiului). Dar, mai des, sincopa, numita atunci "vagala", este provocata de o actiune excesiva a nervilor pneumogastrici care comanda anumite viscere (plamani, vase, inima, stomac). O astfel de sincopa se produce in caz de durere intensa, de emotie, de compresie a gatului (pe sinusul carotidian), chiar in caz de mictiune sau de deglutitie. Cauza unei sincope nu este intotdeauna decelata. Pierderea constientei se face brusc si se traduce printr-o decontractare musculara completa, ducand in majoritatea cazurilor la cadere. Se constata o paloare, o absenta a reactiei la zgomote si la ciupire, eventual un puls absent. Uneori se observa pierderea urinei si miscari convulsive. Durata pierderii constientei este minima, de cele mai multe ori sub un minut. Atunci cand se prelungeste, se vorbeste de coma. Revenirea starii de constienta este spontana, totala, foarte rapida si precedata de o recolorare a fetei. Atunci cand se trezeste pacientul si-a recapatat total aptitudinile. Tratamentul unei sincope, care vizeaza, de asemenea, prevenirea oricarei recidive, este cel al cauzei care a provocat sincopa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sincretism religios - enciclopedia universala

Sincretism religios:  Fenomen de contopire a unor divinitati asemanatoare, dar de origini diferite, intr-o singura divinitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindactilie - enciclopedia universala

Sindactilie:  Malformatie congenitala caracterizata prin fuzionarea mai mult sau mai putin completa a doua sau mai multor degete de la maini sau de la picioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindesmofit - enciclopedia universala

Sindesmofit:  Punte osoasa patologica ce se formeaza intre doua vertebre invecinate si care le sudeaza intre ele. Sindesmofitele se intalnesc in spondilartropatii, indeosebi in spondilartrita anchilozanta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 84 85 86

87

88 89 90 »
«

»