´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 89

Sindrom al lui Alport - enciclopedia universala

Sindrom al lui Alport:  Sindrom care asociaza o boala renala (nefropatie ereditara), o atingere auditiva si, uneori, leziuni oculare. Nu exista nici un tratament specific al sindromului lui Alport, daca e vorba de surditate sau de nefropatia in sine. Aceasta nefropatie evolueaza, in general, spre o insuficienta renala cronica, tratata prin hemodializa (purificarea sangelui prin filtrare printr-o membrana semipermeabila).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom al lui Barlow - enciclopedia universala

Sindrom al lui Barlow:  Tulburare cardiaca asociind un zgomot anormal si un suflu in timpul sistolei. Sindromul lui Barlow este legat de o scapare de sange printr-o valva sau chiar prin doua valve mitrale. Aceasta scapare este consecinta unei leziuni speciale, numita pro-lapsus, caracterizata printr-o miscare anormala a valvei care face o proeminenta in cavitatea auriculului stang. Acest prolapsus, cauzat de o anomalie a texturii valvei, este detectat la aproximativ 5% din populatie, dar numai la o foarte mica proportie da nastere unor complicatii, cel mai adesea benigne (amplificarea scaparii mitrale, tulburari ale ritmului cardiac) sau, in mod exceptional, mai grave (embolie, infectie a valvei),

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom al lui Costen - enciclopedia universala

Sindrom al lui Costen:  Afectiune a articulatiei tempo-romandibulare care se manifesta printr-o durere, o senzatie de ureche astupata sau printr-o scurgere de lichid in ureche si uneori prin dificultati la deschiderea gurii. Sindromul lui Costen este o artralgie care rezulta in mod obisnuit dintr-o proasta articulare dentara si care poate fi asociat cu un bruxism (miscari inconstiente de frecare a dintilor antagonisti unii de altii, sau scrasnire) si cu paraituri articulare in timpul masticatiei. Tratamentul consta in ajustarea si armonizarea relatiilor dintre dinti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom al oboselii cronice - enciclopedia universala

Sindrom al oboselii cronice:  Sindrom constand intr-o stare permanenta de oboseala cu epuizare la cel mai mic efort. Cauza unui sindrom al oboselii cronice ramane invaluita in mister. Cauzele organice obisnuite ale oboselii nu sunt regasite. Au fost puse in discutie numeroase ipoteze pentru a explica un sindrom de oboseala cronica. Ipoteza neuropsihica, retinuta actualmente, face sa intervina lipsa de motivatie si depresiunea, surmenajul si stresul, sub influenta neurotransmitatorilor ca dopamina si noradrenalina. O oboseala cronica se caracterizeaza printr-o oboseala intensa, declansata de cel mai mic efort, cu reducerea cel putin la jumatate a activitatii obisnuite, insotita de febra, de dureri musculare si dorsale, de dureri de cap, de tulburari de somn, de o dificultate in concentrare. Aceste simptome persista in timp. Tratamentul poate cuprinde luarea de "fortifiante": acizi aminati, oligoelemente ca manganul, cuprul, calciul, magneziul, o alimentatie regulata si echilibrata si in cantitati suficiente asigurandu-le; luarea de vitamine: vitaminele A, D, E si vitaminele grupului B, in particular vitamina Bl, sau tiamina, datorita actiunii sale asupra sistemului nervos; lupta impotriva oboselii nervoase prin exercitiu fizic, metode de relaxare, talasoterapie, acu-punctura. In schimb, trebuie evitata folosirea amfetaminelor, anabolziantelor si medicamentelor dopante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»