Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 9

Salinitate - enciclopedia universala

Salinitate:  continutul de saruri dizolvate in apele marine, oceanice sau lacustre.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Saliva - enciclopedia universala

Saliva:  Lichid fiziologic secretat in cavitatea bucala de catre glandele salivare (parotide, submaxilare, sublinguala). Principala sa functie este de a umecta mucoasele gurii (limba, obrajii, faringele), usurand astfel fonatia, masticatia si deglutitia. Saliva mai are si un rol antiseptic. Volumul secretiei sale (0, 7 pana la 1 litru pe zi) si concentratia sa sunt reglate de activitatea nervilor simpatici si parasimpatici. Secretata in mod continuu, saliva este inghitita de una pana la trei ori pe minut in afara meselor; in cursul acestora, secretia de saliva se mareste. Micsorarea fluxului de saliva, care protejeaza mucoasa esofagiana, se traduce printr-o senzatie de "gura uscata". Aceasta senzatie poate fi cauzata de emotii, de luarea de anumite medicamente (atropina), sau de unele boli (sindromul lui Gougerot-Sjogren). Acest lucru poate fi ameliorat prin vaporizarea de lichide de substitutie. O productie prea marc de saliva, ori hipersialoree, poate fi legata indeosebi de o afectiune dentara (carie, gingivita, ulcer bucal) sau de o boala neurologica (boala lui Parkinson, rabia). Boala infectioasa provocata de o salmonella, bacterie Gram negativa care paraziteaza tubul digestiv al vertebratelor. Salmonellozele, care prezinta numeroase varietati, sunt transmise pe cale digestiva (toxiinfectie alimentara) fie prin ingestia de apa - provenind adesea dintr-o fantana, fie prin ingestia de alimente care contin bacteria (fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, lapte, oua). In unele cazuri, bacteria este transportata pe hrana prin intermediul mustelor . plecand de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectata atunci cand este manipulata de catre purtatori de salmonelle. Salmonellozele afecteaza indivizii fie in cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii, in particular in colectivitati (cantine, focare, spitale). Acestea variaza dupa germenele responsabil: gastroenterita febrila, care survine la 24-48 ore de la ingestia alimentului contaminat si care este responsabila de diaree si de varsaturi, sau infectia generalizata (febre tifoida si paratifoida, cauzate respectiv de Salmonella typhi si de Salmonella paratyphi)Lix bolnavii cu mijloacele de aparare imunitara slabite, pot surveni septicemii, complicate cu infectii pulmonare, meningeene, urinare sau osoase. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice. Prevenirea necesita controlul bacteriologic al produselor alimentare si al apelor de baut, precum si depistarea si evictia din colectivitati a purtatorilor microbului. In tarile in care controalele sanitare sunt insuficiente, ingestia unor astfel de alimente, atunci cand sunt crude sau putin preparate termic (indeosebi crustaceele, laptele si inghetata) nu este indicata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salpingectomie - enciclopedia universala

Salpingectomie:  Ablatie chirurgicala a unei trompe uterine sau a ambelor. O salpingectomie este indicata in tratamentul unei infectii a trompelor (hidrosalpinx, ori acumularea de ser in trompa; piosalpinx, ori acumularea de puroi in trompa) sau pentru a trata o sarcina extrauterina tubara. Ea poate fi practicata prin laparotomie (deschidere chirurgicala a abdomenului) sau prin celiochirurgie (introducere de instrumente printr-o mica incizie abdominala). Anestezia este intotdeauna generala si spitalizarea variaza ca durata intre 4 si 7 zile, in primul caz, si intre 24 si 72 ore in al doilea caz. O salpingectomie a unei trompe nu afecteaza in nici un fel fertilitatea femeii daca cealalta trompa este functionala; in schimb, o salpingectomie a ambelor trompe antreneaza o sterilitate definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Salpingita - enciclopedia universala

Salpingita:  Inflamatie a unei trompe uterine sau a ambelor. Originea unei salpingite este infectioasa, germenii responsabili fiind cei ai bolilor cu transmisie sexuala (chlamydia, gonococul, micoplasma). Aceasta inflamatie se manifesta, in general, prin dureri pelviene, prin sangerari vaginale, printr-o febra mai mult sau mai putin ridicata, prin pierderi vaginale anormale; uneori, totusi, ea nu se traduce prin nici un semn si este descoperita in cursul unui examen motivat printr-o sterilitate. Inflamatia se poate intinde la organele invecinate: vagin, parametru membranele de sustinere situate de o parte si de alta a uterului), ovarele. Salpingita acuta constituie o urgenta terapeutica deoarece de buna functionare a trompelor depinde fecunditatea feminina. Tratamentul consta in luarea de antibiotice adaptate la germenele respectiv, pe o perioada mergand de la 10 zile la 3 saptamani. Este. de asemenea, necesar si un tratament antibiotic al partenerului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct