Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 92

Sindrom inflamator - enciclopedia universala

Sindrom inflamator:  Totalitate a perturbatiilor biologice care traduc prezenta unei inflamatii in organism. Bolile infectioase (infectie respiratorie sau urinara, endocardita, septicemie, tuberculoza etc.) reprezinta principala cauza a sindroamelor inflamatorii. Acestea mai pot fi provocate de un cancer, de cele mai multe ori deja evoluat; doar cancerul de rinichi si limfomul sunt susceptibile sa provoace o reactie inflamatorie precoce. In alte cazuri, aceste sindroame constituie semnul unei conectivite ca poliartrita reumatoida sau lupusul eritematos diseminat, al unei boli a lui Horton, al unui mielom multiplu sau al unei alte hemopatii. In unele cazuri, sindromul inflamator se asociaza cu o alterare a starii generale (astenie, febra, anorexie, pierdere in greutate) si/sau cu semnele bolii in cauza. In alte cazuri, acest sindrom poate fi descoperit intamplator la un pacient care nu prezinta nici un semn al bolii. Constatarea unui sindrom inflamator se bazeaza, in principal, pe analizele sangvine. Acestea evidentiaza o crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor (VS.) si prezenta markerilor inflamatiei ca proteina C reactiva fi descoperit intamplator la un pacient care nu prezptoglobina unui sindrom inflamator se bazeaza in principal pe analizele sangvine. Acestea evidentiaza o crestere a vitezei de sedimentare (VS.) si prezenta markerilor inflamatiei ca proteina C reactiva - mai ales in cursul infectiilor bacteriene ca haptoglobina - mai ales in cursul inflamatiilor cronice-, ori ca fibrinogenul si a-2-globulina. De altfel, inflamatiile cronice antreneaza adesea o modificare a numarului si aspectului elementelor sangvine: cresterea numarului de plachete si de polinucleare nutrofile (varietate de globule albe), micsorarea dimensiunilor hematiilor (globulele rosii). Diagnosticul se pune in urma cautarii cauzei sindromului inflamator prin examene, alese in functie de interogatoriul bolnavului. Un examen fizic, cat mai complet posibil in absenta simptomelor sau orientat prin interogatoriul luat bolnavului, permite sa se confirme diagnosticul atunci cand acesta este suspectat inca de la conversatia cu bolnavul sau sa fie orientat catre investigatii complementare. Un sindrom inflamator in sine nu se trateaza; in schimb, simptomele sindromului pot fi ingrijite, atunci cand devin deranjante (dureri, redori articulare, febra), cu antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom intermenstrual - enciclopedia universala

Sindrom intermenstrual:  Durere pelviana care survine in momentul ovulatiei. Acest sindrom rar si benign, dureaza in medie 2 pana la 4 ore si este insotit uneori de o sangerare minima. Aceasta corespunde ruperii unui folicul ovarian si eliberarii ovulului, care va fi apoi captat de catre franjele unei trompe uterine. Luarea de analgezice sau de antispasmodice permite atenuarea durerii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom intestinal al homosexualilor - enciclopedia universala

Sindrom intestinal al homosexualilor:  Totalitate a tulburarilor intestinale care survin la homosexualii masculini cu parteneri multipli. Sindromul intestinal al homosexualilor are ca origine o infectie cu diferite bacterii (salmonelle, shigelle, campylobacter), paraziti (giardii, amibe patogene, cripto-sporidii) si virusuri (citomegalovirus, HIV.). Acest sindrom se traduce printr-o diaree insotita de dureri abdominale. Tratamentul este in functie de germenii gasiti si consta in administrarea de antibiotice si medicamente antiparazitare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom lacunar - enciclopedia universala

Sindrom lacunar:  Atingere neurologica legata de aparitia unei "lacune" in creier, adica a unui accident vascular cerebral ischemic de dimensiuni mici (mai putin de 2 centimetri). Dat fiind caracterul limitat al leziunii, acest sindrom se exprima, de obicei, prin atingerea unei singure functii neurologice: hemiplegie (deficit motor al unei jumatati a corpului), hemianestezie (deficit senzitiv al unei jumatati a corpului) etc. Tratamentul este esentialmente preventiv si consta in reducerea factorilor de risc (hipertensiune arteriala), susceptibili sa antreneze lacune cerebrale. Prognosticul sindroamelor lacunare este, de obicei, favorabil, acestea ameliorandu-se in cateva luni. Totusi, atunci cand in creier s-au dezvoltat lacune multiple, tulburarile tind sa persiste definitiv si sa antreneze o stare, zisa lacunara, care asociaza un sindrom pseudobulbar (atingere laringo-faringeana cauzata de o leziune a doua fascicule piramidale), un mers cu pasi mici si tulburari intelectuale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 89 90 91

92

93 94 95 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct