´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 93

Sindrom meningean - enciclopedia universala

Sindrom meningean:  Totalitate a simptomelor care traduc o iritatie a meningelor (membranele care inconjoara creierul si maduva spinarii). Un sindrom meningean se intalneste in cursul meningitelor (inflamatii ale meningelor) si hemoragiilor menin-geene (sangerare intre doua foite ale meningelor). Acest sindrom asociaza dureri de cap rebele, o durere si o redoare a coloanei vertebrale, precum si varsaturi. El risca sa evolueze in termen scurt catre o coma. Diagnosticul, care trebuie stabilit de urgenta, se pune pe baza examenului clinic; sindromul meningean asociind o febra doar in cazul meningitei, acest ultim semn permitand precizarea cauzei. Tratamentul simptomelor (perfuzie intravenoasa, asistenta respiratorie etc.), prioritar in cazuri grave, este asociat cu cel al cauzei (antibiotice in caz de meningita de origine bacteriana, de exemplu).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom mieloproliferativ - enciclopedia universala

Sindrom mieloproliferativ:  Boala caracterizata printr-o proliferare excesiva a tesutului mieloid (tesutul care formeaza maduva oaselor). Un sindrom mieloproliferativ se caracterizeaza printr-o proliferare, in maduva osoasa, a celulelor mature, care dau nastere celulelor mieloide (provenite din maduva), morfologic si functional normale, spre deosebire de leucemiile acute mieloide, care se caracterizeaza printr-o proliferare a celulelor mieloide imature nefunctionale. Sindroamele mieloproliferative sunt in numar de patru. Leucemia mieloida cronica se caracterizeaza printr-o crestere insemnata a numarului de celule granuloase neutro-file (celule care apartin aceleiasi descendente ca si globulele albe, polinuclearele neutrofile) in maduva si in sange.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom mononucleozic - enciclopedia universala

Sindrom mononucleozic:  Infectie virala sau alergica in cursul careia se observa in sange limfocite stimulate, denumite si limfocite hiperbazofile sau mono-nucleare mari albastrui, caracterizate prin dimensiunile lor mari si printr-o citoplasma intinsa care fixeaza colorantii bazici. Un sindrom mononucleozic se observa in cursul bolilor ca mononucleoza infectioasa (primo-infectie cauzata de virusul lui Epstein-Barr), in primo-infectia cu HIV (virusul cauzator al SIDA), in infectiile cu citomegalovirus sau in hepatitele virale, si in cursul reactiilor alergice importante, in particular cele fata de antibiotice. Acest ultim caz poate da nastere unor forme de sindrom mononucleozic atat de severe incat sunt uneori confundate cu semnele unei leucemii. Sindromul mononucleozic regreseaza, in general, de la sine in una sau doua saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom nefritic - enciclopedia universala

Sindrom nefritic:  Totalitate a simptomelor care insotesc o glomerulonefrita acuta (boala renala caracterizata printr-o atingere acuta a glomerulilor). Sindromul nefritic, in general cu aparitie brusca, se traduce prin prezenta de sange si de proteina in urina, prin edeme si o hipertensiune arteriala. Diagnosticul sindromului nefritic trebuie confirmat printr-o biopsie renala. In afara bolii in cauza, tratamentul vizeaza ingrijirea simptomelor sindromului: regim hiposodat, restrictie la apa, tratamentul hipertensiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»