´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 95

Sindrom parkinsonian - enciclopedia universala

Sindrom parkinsonian:  Asociere intre o akine-zie (miscari rare si lente), o hipertonie (rigiditate) si o tremuratura in stare de repaus. Sindromul parkinsonian se observa in cursul bolii lui Parkinson, dar si in cursul altor afectiuni neurologice degenerative ca atrofia olivo-ponto-cerebeloasa (boala ereditara care afecteaza sistemul nervos central). El mai poate fi provocat si de luarea de neuroleptice o perioada indelungata. Tratamentul consta in tratarea bolii in cauza sau in suspendarea luarii de neuroleptice atunci cand sindromul este de origine medicamentoasa; acesta mai persista totusi inca mai multe saptamani dupa oprirea tratamentului neuroleptic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom posttraumatic - enciclopedia universala

Sindrom posttraumatic:  Totalitate a tulburarilor observate la anumiti pacienti ca urmare a unui accident, in absenta oricarei cauze organice. Acest sindrom, care nu trebuie confundat cu sechelele unui accident, consta in dureri constante sau neregulate, de intensitate si localizare variabile. La unii pacienti, durerile nu survin decat in imprejurari deosebite (schimbarea anotimpului sau a climatului, de exemplu). Ele se asociaza cu deficite senzoriale sau psihice (scaderea acuitatii vizuale sau auditive, pierderea memoriei). Sindromul posttraumatic poate fi intens, putand interzice bolnavului revenirea la o activitate profesionala normala si aducerea acestuia in situatia de a face o sinistroza (refuzul de a recunoaste vindecarea sa ori amplificarea prejudiciului suferit). Cel mai frecvent dintre sindroamele posttraumatice se intalneste la victimele unui traumatism cranian usor si sc traduce prin dureri de cap, ameteli, tulburari ale atentiei si memoriei, o insomnie sau o astenie (slabiciune mare). Examenele clinice si paraclinice (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica) nu pun in evidenta nici o leziune organica. Tratamentul consta in psihoterapie si in administrarea de medicamente tranchilizante sau antidepresoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom premenstrual - enciclopedia universala

Sindrom premenstrual:  Totalitate a tulburarilor fizice si psihologice care survin inaintea fluxului menstrual. Sindromul premenstrual este destul de frecvent, afectand intre 10 si 20% dintre femei. Cauzele sale, inca insuficient elucidate, par sa fie, intre altele, hormonale. Sindromul premenstrual apare intotdeauna la o femeie in aceeasi perioada a ciclului menstrual, intre a 14-a zi a ciclului pana la cu 2 zile inaintea fluxului menstrual. El este de o intensitate variabila si se intrerupe o data cu declansarea scurgerilor menstruale. Semnele fizice sunt o umflare a gleznelor si a pleoapelor, care traduc o retentie de apa. O umflare a sanilor, o balonare abdominala, o greutate pelviana, uneori chiar o luare in greutate, dureri de cap, migrene, vertije si oboseala. Atunci cand semnele nu sunt prea marcate, tratamentul ramane personal, si fiecare femeie descopera dupa o anumita vreme mijloacele de a depasi starea sa de indispozitie: relaxare, exercitiu fizic, regim alimentar. Tratamentul, foarte eficace in caz de sindrom premenstrual important, consta in luarea pe cale orala de progesteron natural sau de sinteza, ori, inca, luarea de ulei de onagru sau de medicamente venotonice, intre a 15-a si a 25-a zi a ciclului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindrom radicular - enciclopedia universala

Sindrom radicular:  Totalitate a simptomelor legate de atingerea (inflamatie, infectie, compresie) unei radacini nervoase. Un sindrom radicular este caracterizat, in principal, prin radiculalgie (durere pe traiectul fibrelor nervoase provenite din radacina afectata). Atunci cand atingerea este de importanta, poate sa se adauge un deficit motor, care afecteaza exclusiv muschii inervati de radacina lezata, iar reflexele osteotendinoase pot disparea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 92 93 94

95

96 97 98 »
«

»