´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 97

Sindromul ADIE - enciclopedia universala

Sindromul ADIE:  Afectiune neurologica ce este caracterizata printr-o diminuare sau o disparitie a reflexelor osteotendinoase (contractia involuntara a unui muschi provocata prin lovirea tendonului sau) si prin reactii pupilare anormale (pupila tonica).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul de dezobisnuire - enciclopedia universala

Sindromul de dezobisnuire:  Ansamblul tulburarilor organice severe de care sufera un subiect toxicoman in stare de dependenta fizica atunci cand este lipsit de drogul sau sau de un medicament pe care il foloseste in mod abuziv. Sindromul de dezobisnuire se observa in special pentru opiacee (sau morfinice), hipnotice, anxiolitice (barbiturice, carbamati, benzodiazepine) si alcool. In cazul opiaceelor, sindromul de dezobisnuire debuteaza prin sudatie, lacrimate, scurgere nazala; apoi apar crampe intense, tremuraturi, greturi, vome, diaree, halucinatii. In cazul hipnoticelor, anxioliticelor si alcoolului, apar anxietate, contractii musculare involuntare, tremuraturi, uneori convulsii, halucinatii si febra. In cazul alcoolului, se vorbeste de delirium tremens. In cazul opiaceelor, poate fi folosit, in doze descrescatoare, un produs de substitutie, metadona. In cazul hipnoticelor, anxioliticelor si alcoolului poate fi utila administrarea de substante neuroleptice. In caz de supradozare a benzodiazepinelor, poate fi administrat un antidot, chiar in timpul in care sunt luate masurile de dezintoxicare (spalatura stomacala, indeosebi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul defileului cervicobrahial - enciclopedia universala

Sindromul defileului cervicobrahial:  Sindrom provocat de compresia vaselor si nervilor din defileul cervicobrahial (care leaga gatul de fiecare dintre brate). Compresia radacinilor nervoase provoaca dureri, o oboseala rapida in cursul activitatilor care necesita ridicarea bratelor, furnicaturi sau descarcari electrice in membrul superior aflat de partea corespunzatoare atingerii. Compresia venei axilare antreneaza aparitia unui edem intermitent si uneori a unei veritabile flebite a membrului superior. In sfarsit, compresia arterei, mult mai rara, se traduce prin obosirea rapida a bratului corespunzator si poate merge pana la ocluzia vasului, manifestandu-se printr-o racire brutala a intregului membru. Un tratament chirurgical este necesar uneori: el consta in suprimarea tuturor elementelor osoase sau musculare care comprima vasele sau nervii. In caz de insuficienta musculara, tratamentul consta intr-o reeducare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul Dejerinc-Klumpke - enciclopedia universala

Sindromul Dejerinc-Klumpke:  Sindrom care afecteaza membrul superior si ochiul. Sindromul Dejerinc-Klumpke este consecinta unei lezari a fibrelor inferioare ale plexului brahial (incrucisarea filetelor nervoase din scobitura axilei dand, in principal, nastere nervilor bratului). Cauza initiala poate fi un traumatism, o compresie sau o infiltratie printr-un cancer invecinat (cancer bronhopulmonar al apexului plamanului). Semnele sunt o paralizie a mainii, o pierdere a sensibilitatii antebratului si a mainii, un sindrom al lui Claude Bernard-Horner.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 94 95 96

97

98 99 100 »
«

»