Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 98

Sindromul furtului subclaviar - enciclopedia universala

Sindromul furtului subclaviar:  Ansamblul de tulburari provocate de ocluzia uneia dintre arterele subclaviare care iriga fiecare din cele doua brate. Sindromul de furt subclaviar este consecutiv formarii unei placi de aterom (depunere de colesterol pe peretele intern al unei artere) care obstrueaza mai mult sau mai putin complet artera subclaviara la baza cotului: el nu survine decat daca placa de aterom este situata in amonte de punctul in care ia nastere artera vertebrala, ramura a subclaviarei mergand la gat si irigand creierul. O parte din sange, in mod normal destinat creierului, soseste in artera vertebrala de pe partea atinsa, coboara contra curentului si isi continua drumul in partea terminala a subclaviarei, in aval de obstructie. Creierul este deci mai putin irigat. In stare de repaus, aceasta afectiune este in mod obisnuit fara consecinte. Totusi, daca subiectul face un efort mare cu bratul, muschii iau mai mult sange in membrul respectiv, iar scaderea irigarii cerebrale provoaca uneori o stare de rau, chiar o scurta sincopa. Diagnosticul se pune in urma constatarii diminuarii nete sau chiar a absentei pulsului Ia incheietura mainii de partea afectata, ca si a evidentierii unei presiuni arteriale scazute sau chiar imposibil de luat pe aceeasi parte. Diagnosticul este confirmat printr-un examen Doppler sau o arteriografie. Tratamentul trebuie intreprins imediat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul intoxicatiei cu apa: - enciclopedia universala

Sindromul intoxicatiei cu apa::  Acumulare in organism a unei prea mari cantitati de apa. Acest sindrom, de mecanism inca prost cunoscut, are uneori drept cauza un cancer (el apartine grupului sindroamelor paraneoplazice), adesea localizat la bronhii. Intoxicatia cu apa provoaca tulburari digestive (greturi, in principal) si tulburari ale constientei, legate de un edem cerebral, cu obnubilatie pana la pierderea constientei, chiar pana la coma. Tratamentul consta in diminuarea absorbtiei de bauturi si in tratarea cauzei de hipersecretie a hormonului antidiuretic. Invaginatia intestinala acuta se traduce prin aparitia brutala a unei stari de agitatie insotita de tipete si de plans, care dureaza cateva minute si apoi dispare, pentru a reaparea cateva minute mai tarziu; aceste semne sunt insotite de un refuz alimentar total. Mai tarziu poate aparea sange in scaun. Diagnosticul se pune pe baza ecografici sau pe cea a spalaturii baritate; acest din urma examen permite si tratamentul precoce al invaginatiei: segmentul invaginat este repus la loc printr-o crestere usoara si treptata a presiunii de injectare a spalaturii. In orele carc urmeaza tratamentului trebuie instituita totusi o supraveghere indeaproape chiar daca sc parc ca s-ar fi linistit copilul, cu scopul de a detecta o invaginatie persistenta. Invaginatia trebuie sa fie tratata de urgenta. Daca persista, ea duce la o deshidratare severa si Ia o necroza a intestinului invaginat, ale carui vase sangvine sunt comprimate, putand antrena o peritonita sau o ocluzie intestinala, in caz de insucces al spalaturii sau de interventie tardiva, o interventie chirurgicala (rezectia partii invaginate, apoi restabilirea continuitatii intestinului) poate sa se dovedeasca necesara. Invaginatia intestinala la copilul mare si la adult. Ea este rara si, in general, este provocata de o tumora (polip benign sau tumora maligna). Ea se traduce prin semne de ocluzie intestinala. O interventie chirurgicala (rezectia portiunii de intestin invadata de tumora) este intotdeauna necesara, dar nu constituie in mod obligatoriu o urgenta

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lojelor - enciclopedia universala

Sindromul lojelor:  Sindrom provocat de un traumatism, de o fractura mai ales, sau, mai rar, de purtatul unui aparat gipsat sau unui bandaj prea strans, antrenand o compresie excesiva a muschilor unui membru inferior (pulpa, gamba) in loja lor aponevrotica. Pacientul se plange de dureri violente ale membrului atins, de dificultati la miscarea degetelor de la maini si de la picioare, de furnicaturi, de anestezia mainii sau piciorului. Nervii fiind comprimati, exista o diminuare a senzatiilor tactile, mai ales la extremitati. Muschii comprimati, neirigati, pot sa se necrozeze, apoi sa se retracte. Acesta trebuie sa fie intreprins de urgenta: retragerea gipsului sau a garoului care au cauzat compresia, sau deschiderea chirurgicala a lojei prin incizia aponevrozei, pentru a permite expansiunea muschilor care sunt continuti aici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sindromul lui Bumett - enciclopedia universala

Sindromul lui Bumett:  Sindrom care asociaza o hipercalcemie, o alcaloza (alcalinitate excesiva a sangelui) si o insuficienta renala. Sindromul lui Bumett este provocat de un consum excesiv si prelungit de lapte si/sau de medicamente antiacide (impotriva aciditatii gastrice). Acest sindrom se observa adesea la pacientii suferind de un ulcer gastroduodenal si de tulburari renale asociate. Boala se manifesta printr-o stare de slabiciune, prin dureri musculare, printr-o apatie. Tratamentul consta in reducerea consumului de lapte si/sau de medicamente antiacide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 95 96 97

98

99 100 101 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct