´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 2

Vacarescu, Alecu - enciclopedia universala

Vacarescu, Alecu:  (n. 1769 - d. 1799, Bucuresti) - poet. Fiul lui Ienachita. A fost educat in spiritul culturii grecesti si franceze. A scris liricaanacreontica, improvizata cu mare usurinta, in romana si greaca. A fost editat post mortem: Poeziile Vacarestilor, 1908.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera V

Vacarescu, Elena - enciclopedia universala

Vacarescu, Elena:  (n. octombrie 1866, Bucuresti - d. 17 februarie 1917, Paris) - scriitoare. Nepoata lui Iancu Vacarescu. Stabilita de timpuriu la Paris, a avut acces la cercurile literare franceze si s-a afirmat ca scriitoarede limba franceza, dar tratand o tematica romaneasca. Membra de onoare a Academiei Romane (1925) . A scris versuri: Chants d'amour (Cantece de iubire) , Premiul Academiei Franceze, 1886; Le Rapsode de la Dambovitza (Rapsodul de pe Dambovita) , Premiul Academiei Franceze, 1900; Le Jardin passionne (Gradina pasionata) , 1908 si romane: Amor vincit, 1909; Le Sortilege (Vrajitorul) , 1912.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera V

Vacarescu, Iancu - enciclopedia universala

Vacarescu, Iancu:  (n. 1792, Bucuresti - d. 3 martie 1863, Bucuresti) - poet. Fiul lui Alecu si nepotul lui Ienachita. A studiat in Austria si Italia. A detinut functii inalte in ierarhia boiereasca. Membru al Societatioi Filarmonice. A sprijinit teatrul in limba romana si a militat pentru emanciparea culturala a natiunii. Poezia sa este neoanacreontica prin stil si strabatura de sentimente patriotice si innoitoare prin continut: Cantec romanesc, Glasul poporului supt despotism, Sfatuiri patriotice. Poezia sa este inspirata de Anacreon, Metastasio, Marino Marini. A tradus din Kotzebue, Scribe, Racine.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera V

Vacarescu, Ienachita - enciclopedia universala

Vacarescu, Ienachita:  (n. 1740 - d. 12 iulie 1797) - poet. Tatal lui Alecu si Nicolae V. Mare boier in TaraRomaneasca. Mama sa a fostnepoata cronicarului moldovean Ion Neculce. A scris lirica anacreontica, dar si o poezie-manifest despre datoria fata de limba romana si cultura nationala: Limba romana. S-a ocupat de limba romana si ca filolog: Observatii sau bagari de seama asupra regulelor si oranduielilor gramaticii romanesti, 1787 si istoric: Istorie a preaputernicilor si marilor imparati otomani, 1788-1793.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera V

« 1

2

3 4 5 »
«

»