´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 3

Vacarescu, Nicolae - enciclopedia universala

Vacarescu, Nicolae:  (n. 1785 - - d. 12 octombrie 1825, Brasov) - poet Fiul lui lenachita si fratele lui Alecu. A sprijinit Eteria. Alaturi de Constantin Campineanu si Dinicu Golescu a infiintat la Brasov, in refugiu dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu, o societate secreta pentru promovarea culturii romane. In afara liricii anacreontice, a scris si versuri inspirate din folclor: Durda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vacarit - enciclopedia universala

Vacarit:  Dare in bani in Evul Mediu, in Tara Romaneasca si Moldova, perceputa de domnie pentru vitele mari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vaccin - enciclopedia universala

Vaccin:  Preparat de origine microbiana introdus in organism cu scopul de a provoca formarea anticorpilor (sau a celulelor ucigase) impotriva microbului in cauza. Prezenta acestor anticorpi (sau acestor celule) creeaza o imunizare specifica impotriva infectiei sau a toxinei purtate de agentul infectant corespunzator. Un vaccin este un germene microbian care a fost adus in situatia de a-si pierde pe cale artificiala puterea sa patogena pentru a nu-si pastra decat puterea protectoare. Vaccinurile sunt obtinute printr-un tratament adaptat, biologic, fizic sau chimic, al germenilor patogeni. Vaccinurile sunt preparate dupa diferite procedee si sunt disponibile sub mai multe forme. Germenii omorati, denumiti si germeni inactivati sau inerti, produc vaccinuri care imunizeaza prin puterea anligenica remanenta a germenilor. Utilizarea acestor vaccinuri necesita injectari repetate si rapeluri pentru a reinnoi imunitatea; vaccinurile care protejeaza impotriva holerei, febrei tifoide, gripei, tusei convulsive, rabiei, hepatitei virale B sunt vaccinuri de acest tip, precum si vaccinul antipoliomielitic tip Salk administrabil pe cale parenterala. Germenii vii atenuati antreneaza o reactie imunitara similara celei pe care ar produce-o infectarea organismului. Este suficienta o singura injectare. Din aceasta familie fac parte vaccinurile care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei (asociate adesea in vaccinul ROR.), precum si cele impotriva febrei galbene si a poliomielitei. W Anatoxinele, obtinute prin modificarea chimica si fizica, sunt utilizate atunci cand toxina unui germene este agentul patogen principal. Imunitatea nu priveste decat toxina. Vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si botulismului sunt de acest tip.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vaccin BCG - enciclopedia universala

Vaccin BCG:  Vaccin antituberculos. BCG (sigla bacilului lui Calmette si Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecand de la o cultura de bacili Mycobacterium tuberculosis bovis. Vaccinul BCG, un vaccin viu atenuat, permite sa se obtina o imunitate durabila fata de tuberculoza. El mai este utilizat si ca imunostimulant in anumite boli maligne (cancer de vezica sau leucemie). Vaccinare obligatorie in 64 de tari, este recomandata in multe alte tari. Vaccinarea se practica uneori chiar de la nastere in mediile de risc (membru al familiei unui tuberculos, copiii personalului spitalicesc etc.), dar cel mai des inaintea intrarii in colectivitate (cresa, gradinita), prin injectare intradermica sau prin multiinjectare (inel) aplicata pe brat sau pe coapsa. Un test de control in ce priveste dobandirea imunitatii este realizat 3 luni mai tarziu prin intradermoreactia la tuberculina, cu inel sau timbru. Vaccinarea trebuie sa fie recomandata daca rezultatul testului este negativ; tentativa poate fi reinnoita de trei ori maximum. Vaccinul nu provoaca decat usoare reactii locale (mica pustula cicatriceala). Acestea evolueaza in mod exceptional intr-o ulceratie sau cu diseminarea leziunii. Bolile de piele si starile de imunodepresie constituie contraindicatii ale acestei vaccinari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»