Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 5

Vagal - enciclopedia universala

Vagal:  Relativ la nervii vagi sau pneumogastrici. O sincopa vagala este o scurta pierdere a starii de constienta provocata de o prea mare activitate a nervilor pneumogastrici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vagin - enciclopedia universala

Vagin:  Conduct musculomembranos care se intinde de la uter la vulva femeii. Vaginul masoara de la 8 la 12 centimetri lungime. Partea cea mai de sus a cavitatii sale este ocupata de proeminenta colului uterin - care este inconjurata de un manson, fundul-de-sac vaginal. Extremitatea sa inferioara este separata de vulva printr-o membrana, himenul, care este rupta in cursul primului raport sexual. Umiditatea sa este intretinuta de o substanta onctuoasa si albicioasa, secretata de celulele vaginale, si de mucus care provine din colul uterin, numit glera cervicala. La menopauza, secretia hormonala, in particular cea a estrogenilor, se intrerupe, iar peretii vaginali se usuca si se subtiaza treptat, antrenand uneori dureri in cursul raporturilor sexuale. Un tratament hormonal substitutiv, local sau general, permite remedierea acestui fenomen fiziologic. Tulburarile vaginale sunt foarte frecvente: pierderile vaginale si mancarimile sunt semnele unei infectii locale (vaginita), uterine (endometrita) sau vulvare (vulvita). Mai rar, vaginul poate fi sediul unor chisturi sau unor polipi, care nu sunt extirpati atunci cand nu sunt deranjanti. De altfel, forta contractila a peretilor este cea care se poate afla la originea unei reactii ce face raporturile sexuale dureroase, vaginismul. In sfarsit, vaginul poate, in mod exceptional, sa fie afectat de un cancer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vaginisn - enciclopedia universala

Vaginisn:  Afectiune caracterizata printr-o contractura spasmodica involuntara a muschilor vaginali si perivaginali in momentul penetrarii penisului in vagin, ceea ce face ca penetrarea sa fie imposibila sau, cel putin, dureroasa. Vaginismul se numeste primar daca se produce inca de la primul raport sexual, secundar atunci cand survine dupa un interval de relatii sexuale satisfacatoare. Ele sunt uneori fizice (inflamatie, infectie, mal-pozitie a organelor genitale, prezenta unui himen rezistent), uneori psihologice (amintirea unei nasteri dificile, insuficienta preliminariilor amoroase, violenta sau stangacia partenerului, absenta dorintei, viol). Vaginismul si frigiditatea nu se asociaza, femeia putand ajunge la orgasm prin masturbare. Examenul ginecologic trebuie mai intai sa depisteze o malformatie sau o infectie care nu sunt cunoscute, tuseul vaginal putand fi realizat sub anestezie. In absenta oricarei cauze organice, un bilant psihologic, se va stradui sa precizeze dificultatile prezente sau trecute (educatie rigida) ale pacientei. Tratamentul, care variaza dupa cauze, poate cuprinde o interventie chirurgicala sau un tratament antibiotic in caz de anomalie fizica sau de infectie, ori poate face apel la dilatatia treptata a vaginului, la un ajutor psihologic specializat, la o educatie psihosexuala si/sau la excercitii de relaxare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vaginita - enciclopedia universala

Vaginita:  Inflamatie a peretilor vaginali. O vaginita este provocata de cele mai multe ori de o infectie cu bacterii sau cu ciuperci (Candida albicans, trichomonas, Gardnerella vaginalis), de o reactie la prezenta unui corp strain (obiect introdus de fetite, tampon vaginal uitat), de o alergie (la un produs de mentinere a igienei) sau de o atrofiere postmenopauzica a vaginului, cauzata de o micsorare a secretiei hormonale. In mod normal , vaginul este sediul unei flore microbiene, care creeaza un mediu acid protector impotriva germenilor nocivi. Daca, dintr-un motiv oarecare, echilibrul acestei flore este rupt, se instaleaza o vaginita. Inflamatia se traduce prin pierderi vaginale anormale (leucoree), uneori sangerande, printr-o senzatie de arsura, prin mancarimi. Raporturile sexuale pot fi dureroase (dispareunie). O prelevare de secretii vaginale permite sa se stabileasca germenele in cauza. Tratamentul face apel la aplicatii locale de antimicozice sau de antibacteriene (ovule ginecologice) sau la administrarea de antibiotice pe cale generala, in caz de infectie cu tricho-monas sau cu Gardnerella vaginalis. In cazul femeii aflate la menopauza, tratamentul poate cuprinde administrarea locala de hormoni (estrogeni), care refac grosimea si supletea vaginului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct