´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera X - pagina 2

Xenon - enciclopedia universala

Xenon:  Gaz nobil incolor si inodor, folosit la umplerea tuburilor luminiscente pentru a emite o lumina intens stralucitoare chiar si in timpul zilei; acesta confera luminii farurilor o nuanta albastruie.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera X

Xenopol, A.D. - enciclopedia universala

Xenopol, A.D.:  (n. 23 martie 1847, Iasi - d. 27 februarie1920, Bucuresti) - istoric si eseist. A studiat la Academia Mihaileana din Iasi si a luat doua doctorate in istorie, la Berlin si Giessen. A fost profesor la Universitatea dinIasi, rector al ei. Membru al Academiei Romane (1889) , membru corespondent al Academiei deStiinte Morale si Politice din Paris, profesor onorific la Sorbona, membru al Institutului international de sociologie din Londra. A scris Istoria romanilor din Dacia Romana 1888-1893; La Theorie de l'historie (Teoria istoriei) , 1908. in domeniul literaturii a scris istorie literara: Miscarea literara in Romania libera, 1872; Amintiri de calatorie, 1901; Tablouri din natura, 1913.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera X

Xeroderma pigmentosun - enciclopedia universala

Xeroderma pigmentosun:  Afectiune ereditara caracterizata prin cancere cutanate multiple care se dezvolta in timpul copilariei. Xeroderma pigmentosum, boala foarte rara, se transmite, in general, in mod recesiv; gena purtatoare a defectului trebuind sa fie primita atat de la tata, cat si de la mama pentru ca boala sa se dezvolte la copilul acestora. Aceasta este cauzata de cele mai multe ori de o insuficienta a capacitatii de reparare a ADN-ului, ceea ce face celulele, indeosebi celulele cutanate, foarte sensibile la expunerea la radiatia solara. Aproape de la nastere apar inrosiri, umflaturi cutanate, basicute apoi, treptat, o poikilo-dermie (piele prea sau insuficient pigmentata, cu aspect pestrit, o dilatare a vaselor superficiale ale dermului). Apoi, catre 3 sau 4 ani, se formeaza tumori cutanate, mai intai benigne, transformandu-se rapid in diferite cancere (epiteliom, melanom). Alte anomalii observate cuprind o atingere oculara (fotofobie, eversiune a marginii pleoapelor, conjunctivita, chiar cancer al pleoapelor, al conjunctivei sau al corneei), o intarziere a cresterii si tulburari neurologice (intarziere mintala, epilepsie). Tratamentul vizeaza ingrijirea simptomelor, prevenirea aparitiei unor tumori cutanate (protectie solara, prescrierea de retinoide) sau indepartarea lor pe cale chirurgicala. Totusi, prognosticul afectiunii xeroderma pigmentosum ramane foarte sumbru . In familiile afectate, sfatul genetic joaca un rol major in prevenirea transmisiei bolii.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera X

Xerofite - enciclopedia universala

Xerofite:  plante adaptate unui mediu uscat, cu umiditate scazuta.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera X

« 1

2

3 4 »
«

»