´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera X - pagina 3

Xeroftalmie - enciclopedia universala

Xeroftalmie:  Afectiune oculara constand intr-o uscare a conjunctivei si a corneei. In lumea intreaga, in fiecare an, mai multe sute de mii de persoane sunt afectate de xeroftalmie. Afectiunea are drept cauza principala o carenta in vitamina A, frecventa la copiii din tarile in curs de dezvoltare. O xeroftalmie se manifesta printr-un aspect botit al conjunctivei si prin prezenta pe aceasta membrana a unor pete albe cu aspect grunjos, cauzate de absenta secretiei lacrimale. Corneea poate fi sediul unei inflamatii dureroase (keratita), apoi a unei infectii a ochiului, cu riscul de perforatie corneeana. Uscaciunea oculara duce la o keratinizare a tesuturilor corneene (modificare a structurii tesuturilor, mai bogate in proteine), apoi eventual la distrugerea lor. Evolutia spre cecitate este lenta, dar frecventa in absenta tratamentului. Examenul la biomicro-scop confirma diagnosticul de xeroftalmie. Pot fi utilizate colire sau pomezi care protejeaza corneea, dar tratamentul cel mai rapid posibil este cel al cauzei (administrarea orala de vitamina A) care este cea mai eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera X

Xerostomie - enciclopedia universala

Xerostomie:  Uscaciune excesiva a gurii. O xerostomie este cauzata de o secretie insuficienta de saliva (hiposialie), chiar nula (asialie). Cauzele sale sunt numeroase. O xerostomie tranzitorie poate surveni in caz de anxietate (trac, teama) sau de deshidratare O xerostomie indelungata este de cele mai multe ori legata de sindromul Gougerot-Sjogren, de luarea de anumite medicamente (atropinice, psihotrope ca antidepresoarele) sau, inca, de o radioterapie anticanceroasa a gatului sau a fetei. O xerostomie este extrem de deranjanta; subiectului ii vine greu sa se hraneasca si sa vorbeasca; ii este sete in permanenta. In plus, aceasta tulburare antreneaza, in timp, carii si afectiuni ale gurii. Se asociaza tratamentul cauzei, atunci cand este posibil, cu cel al simptomelor xerostomiei: administrare, pe cale orala, de medicamente cu actiune sialogoga (anetoltritiona), pulverizatii bucale repetate de saliva artificiala" etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera X

Xeroza - enciclopedia universala

Xeroza:  Tulburare cutanata ce se traduce printr-o subtiere, o fragilitate, o uscaciune si o lipsa de suplete a pielii si care este insotita adesea de o descuamare mai mult sau mai putin marcata. O xeroza este consecinta unei micsorari a continutului in apa a stratului cornos (partea superficiala a epidermului). O xeroza poate constitui o tulburare izolata; pielea este atunci subtire, fragila, deschisa, placuta la pipait, cu o retea sangvina vizibila prin transparenta pielii. Dar ea mai poate fi, uneori, si semnul unor boli dermatologice (dermatita atopica, ihtioza); pielea este atunci aspra la pipait, cu aspect fainos, gambele sunt ca solzoase, palmele si suprafetele plantare fisurate; unii pacienti prezinta mici proeminente de un milimetru in diametru, in special pe brate sau pe coapse (keratoza pilara). In alte cazuri, deshidratarea este pur si simplu efectul unei agresiuni asupra pielii exercitate de produse cosmetice de uscare a pielii utilizate prea mult timp. Este indispensabil inainte de toate sa evitam factorii care agraveaza uscaciunea cutanata: soare, vant, frig, sapun alcalin, lotiune alcoolizata. Ingrijirile constau in aplicarea pe piele a unor preparatii care ii pastreaza starea de hidratare (agenti care franeaza transpiratia, care umec-teaza pielea sau care cresc coeziunea celulelor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera X

Xerozis - enciclopedia universala

Xerozis:  Keratinizare (modificare a structurii tesuturilor, care devin mai bogate in proteine) a conjunctivei oculare. Un xerozis este favorizat de o uscaciune oculara, oricare i-ar fi cauza: alergie, unele boli, indeosebi reumatologice, administrarea anumitor medicamente (antidepresoare, atropinice). El mai poate intra si in cadrul unui simptom Gougerot-Sjogren (boala autoimuna care comporta o uscare a mucoaselor ochilor, gurii si cailor genitale) sau poate marca debutul unei xeroftalmii (uscare a conjunctivei si a corneei, cauzata de o carenta in vitamina A). Absenta secretiei lacrimale da o senzatie de inconfort, de corp strain in ochi; conjunctiva ia un aspect palid si mat. Examenul la biomicro-scop, care poate pune in evidenta o mica inflamatie a corneei, permite sa fie precizat diagnosticul de xerozis. In caz de sindrom al lui Gougerot-Sjogren, testul lui Schirmer permite evaluarea cantitatii de secretie lacrimala. Tratamentul consta in aplicarea locala de colire sau de pomezi destinate protejarii corneei si in tratarea cauzei atunci cand aceasta este posibil (oprirea luarii de medicamente, tratamentul alergiei etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera X

« 1 2

3

4 »
«

»